بستن

این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد چمن سرا کاملا محفوظ می باشد

زیرسازی چمن مصنوعی

زیرسازی چمن مصنوعی
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/07/28 0 نظر

روز به روز بر شمار دلایل جایگزینی چمن طبیعی با چمن مصنوعی افزوده می شود و افراد بسیاری به طور روزافزون وارد دنیای چمن های مصنوعی با مزیت های فوق العاده کاربردی و شگفت انگیز آن ها می شوند.
همین موضوع موجب شده است تا سیل عظیمی از پروژه های فضای سبز، دکوراسیون، طراحی، ورزشی و غیره از چمن مصنوعی به عنوان یک عامل و فاکتور متحول کننده و راحت تر کردن سبک زندگی به کار ببرند.

زیرسازی چمن مصنوعی
 

مطمئنا بعد از این که بهترین شرکت و برند چمن مصنوعی را پیدا کردید و در میان انواع چمن مصنوعی، باکیفیت ترین و بادوام ترین آن را انتخاب نمودید، باید به سراغ زیرسازی چمن مصنوعی به گونه مناسب و صحیحی بروید.
گروه چمن سرا با بیش از یک دهه فعالیت در عرصه فروش، اقدام به عرضه انواع مختلفی از چمن مصنوعی ورزشی و تزئینی نموده است که کیفیت و دوام آن ها زبانزد خاص  وعام در داخل و حتی خارج کشور می باشد. تیم چمن سرا متشکل از کارشناسان و مشاوران متخصص و فنی می باشد که می توانند شما را در مسیر نصب چمن مصنوعی همراهی و همیاری کنند و نتایج چشمگیری را برایتان به ارمغان بیاورند.


اما زیرسازی چمن مصنوعی چیست؟
شاید پروسه نصب و قرارگیری چمن مصنوعی مخصوصا در زمین های فوتبالی و ورزشی نسبت به چمن طبیعی وقت گیرتر باشد، اما نکته ای که در این میان قابل تامل می باشد این است که شما یکبار برای همیشه این کار را انجام می دهید و می توانید سال های سال به درو از زحمت نگهداری و رسیدگی و دغدغه هایی برای امن و ماندگار ماندن چمن ها، از سرسبزی آن ها نهایت استفاده را ببرید.

اما در مقابل چمن طبیعی نیازمند آبیاری هر روزه، استفاده از مواد سمی هم چون آفت کش ها و علف کش ها و یا انواع مختلفی از نگهداری های لازم به صورت هفتگی و حتی ماهانه و سالانه می باشد. همه این ها به صورت رایگان انجام نمی پذیرند، بلکه برای تک تک آن ها باید بودجه ای اختصاص دهید تا سعی کنید طراوت، سرسبزی و سلامت چمن ها حفظ شوند.

چند نوع زیرسازی چمن وجود دارد؟
همان طور که دو نوع چمن مصنوعی تزئینی و ورزشی داریم، زیرسازی هر کدام از آن ها نیز تحت عنوان زیرسازی چمن مصنوعی ورزشی و تزئینی یا دکوراتیو متفاوت می باشد.
در هر کدام از این زیرسازی ها مراحل متعدد و گاها منحصر به فردی وجود دارد که روی زیبایی و کارایی نتیجه تاثیر بسزایی می گذارند.
با ما در ادامه همراه باشید تا درباره هر یک از آن توضیحات کامل و مفیدی ارائه کنیم تا بتوانید تصویر واضحی از چگونگی نصب چمن مصنوعی به دست بیاورید.


زیرسازی چمن مصنوعی تزئینی
برای چمن مصنوعی دکوراتیو در بیشتر موارد نیازی به مواد پرکننده نداریم، زیرا بیشتر هدف استفاده از این چمن ها ی تزئینی، طراحی و زیباسازی می باشد و کمتر برای عبور و مرور در نظر گرفته می شود، حتی با فرض این که تردد متوسط و یا اندکی روی آن صورت بگیرد، می توان مقدار اندکی سیلیس برای سنگین کردن چمن و جلوگیری از تکان خوردن آن در سطح اضافه کرد. باقی موارد به سطحی بستگی دارد که قرار است چمن مصنوعی روی آن نصب گردد.

1.زیرسازی برای چمن مصنوعی تراس و بالکن
•    مهم ترین موضوع در زیرسازی این بخش از آپارتمان ها و خانه ها این است که شیب مناسبی وجود داشته باشد. اگر در سطح تراس ناهمواری به چشم بخورد و یا شیب آن جا به درستی انجام نپذیرفته باشد، ابتدا باید به رفع آن ها بپردازید.
•    در مرحله بعد، نصب و قرار دادن چمن در سطح تراس می باشد که با چسب کاری حاشیه و مرکز چمن مصنوعی، می توان آن را ثابت نمود.
•    نحوه تخلیه آب نیز به صورت عبور و هدایت آب از سطح به سمت دریچه تخلیه آب در تراس و بالکن می باشد.
•    از جایی که سطح تراس و بالکن نفوذپذیر نیست، پس نیازی به زیرسازی دیگری ندارد. همین امر موجب می شود تا بکینگ چمن مصنوعی تزئینی نسبت به چمن ورزشی، پانچ شده یا سوراخ گذاری شده نباشد، زیرا در غیر این صورت، با گیر کردن آب بین چمن و سطح، امکان رشد کپک و ایجاد بوی بد وجود دارد.

 


2. زیر سازی چمن مصنوعی در حیاط و محوطه

A.سطح سخت و نفودناپذیر
•    ابتدا پستی و بلندی و ناهمواری های زمین گرفته می شود، این امر می تواند شامل سیمان کاری در ابعاد کوچک و استفاده از زیرسازی شنی در ابعاد گسترده باشد
•    در نظر گرفتن شیب مناسب از مرکز به اطراف
•    چسب کاری یا محکم کردن چمن مصنوعی با میخ
•    زهکشی و تخلیه آب نیز از سمت مرکز به کناره های زمین و سپس به سمت لوله ها و چاه های تخلیه آب صورت می گیرد


B. سطح خاکی و نفوذپذیر
1.ترکیب شن با خاک زمین برای ایستایی بیشتر چمن مصنوعی
2.متراکم کردن سطح با غلطک
3. قرار دادن چمن مصنوعی روی سطح و حتی استفاده از میخ هایی برای ثبات هر چه بیشتر چمن
4. بکینگ این چمن مصنوعی می تواند نفوذپذیر باشد تا آب از سطح چمن به زیر زمین و یا خاک زیرین انتقال یابد
5. استفاده از لایه ژئوتکستایل برای نفوذپذیری هر چه بیشتر سطح خاکی حیاط و محوطه پیشنهاد می شود تا تخلیه و زهکش آب باران بدون هیچ مشکلی انجام بپذیرد


3. زیرسازی چمن مصنوعی مدرسه
حیاط بیشتر مدارس آسفالتی است، از این رو این سوال که "آیا می توان چمن مصنوعی را روی سطح آسفالتی نصب کرد؟" به وفور از مشتریان و مدیران مدارس پرسیده می شود.
در پاسخ به این سوال باید گفت که کاملا امکان پذیر است. تنها عاملی که باید دوباره به آن اشاره کرد، وجود شیب مناسب برای تخلیه آب از سطح به کناره های زمین و سپس انتقال آن به چاه تخلیه می باشد.
وجود چمن مصنوعی نه تنها روی روحیه و احساس شادی و انرژی دانش آموزان تاثیر می گذارد، بلکه می تواند فضای یادگیری و آموزش را برای آن ها مهیج تر و شگفت انگیزتر بسازد.


4. زیر سازی برای چمن مصنوعی بین سنگی
یکی از ترندهای اخیر در طراحی و دکور محوطه های بیرونی مانند حیاط، استفاده از چمن مصنوعی بین سنگی می باشد که نمای بسیار شیک و لوکس و منحصر به فردی را نمایان می سازد، این در حالی است که قرار نیست زحمت بسیاری متحمل شوید.
کافی است فاصله بین موزاییک ها و سنگ ها نیز به عمق یک سانت سیمان شود و سپس چمن مصنوعی با چسب روی آن نصب می گردد.


زیرسازی چمن مصنوعی فوتبالی
 
سال های سال است که فیفا استفاده و نصب چمن مصنوعی ورزشی را در زمین های فوتبال مورد تایید قرار داده است و استاندارد های مشخصی برای آن اعلام نموده است. به این ترتیب بود که باشگاه ها و زمین های ورزشی عمومی و حرفه ای مختلفی در سراسر دنیا به سمت جایگزینی چمن طبیعی با چمن مصنوعی رفتند و تا به امروز که این مقاله را می خوانید باید گفت که بیش از 90 درصد از زمین های فوتبال با چمن مصنوعی پوشیده شده اند.
فیفا به عنوان فدراسیون جهانی فوتبال، به چمن مصنوعی از نظر زیرسازی مناسب و صحیح، نصب اصولی، کیفیت خود چمن، پرکننده ها، برس خوردن الیاف و غیره، مجوز و سرتیفیکیت می دهد. همه این موارد دارای امتیاز خاصی می باشند که در کنار هم می توانند مسئولان فیفا را برای کاربردی و قابل اطمینان بودن چمن مصنوعی برای برگزاری لیگ ها و مسابقات فوتبال قانع کنند.

زیرسازی چمن مصنوعی ورزشی هم سه نوع دارد:
●    زیرسازی آسفالت
●    زیر سازی بتن
●    زیرسازی آنبوند
 
زیرسازی چمن مصنوعی که مورد تایید فیفا و استانداردهای مشخص شده آن باشد، آنبوند است، زیرا خود شامل مراحل متعددی می شود که هر یک باید با دقت و بر اساس قوانین و قواعد خاص انجام بپذیرد. همه این ها دست به دست هم می دهند تا مسابقات و لیگ های فوتبال در سطح حرفه ای و حتی مبتدی، با خیال راحت انجام بپذیرد، این در حالی است که طول عمر چمن های زمین به بیش از 10 سال نیز افزایش می یابد.
در واقع هدف از این زیرسازی آنبوند این است که آب باران به جای این که به اطراف زمین برود، به زیر چمن مصنوعی نفوذ کند و از طریق لوله های زهکشی تعبیه‌شده ،  به چاه های مخصوص در چهار طرف زمین فوتبال هدایت شود.


زیرسازی چمن مصنوعی فوتبالی شامل چه مراحلی است؟

1.خاکبرداری و آماده سازی زمین
این که چمن مصنوعی فوتبالی در چه موقعیت اقلیمی نصب می شود، تعیین کننده میزان خاکبرداری می باشد. به طور مثال در شهرهای شمالی کشور، جایی که جنس زمین از گل و لای نرم و باتلاق مانند می باشد، باید خاکبرداری تا حدود 1 متر نیز انجام بپذیرد تا زمین سفت و محکم زیر آن مشخص شود. اما در مقابل میزان خاکبرداری در بخش های دیگر کشور حدود 10 تا 20 سانت کفایت می کند.

2. پر کردن با سنگریزه های درشت تا ریز
این میزان از خاکبرداری که انجام شده است حالا باید با مواد سنگی پر شود تا شرایط برای نصب چمن مصنوعی فوتبالی مهیا گردد.
روند قرارگیری سنگریزه ها نیز از درشت به سمت ریز می باشد:
1. 30 تا 40 سانت قلوه سنگ و یا سنگ های درشت
2. 20 تا 30 سانت سنگریزه های متوسط
3. قرار دادن لوله های زهکشی برای تخلیه آب از سطح به سمت چاه هایی که در اطراف  زمین فوتبال در نظر گرفته شده اند
4. سنگریزه های نخودی و بادامی
5. لایه بیس یا ماسه شسته


3. متراکم سازی برای تراکم نسبی
هر مرحله از مواد سنگریزه باید متراکم شوند که در این جا یک غلطک می تواند این کار را به درستی انجام دهد. از مزایای متراکم سازی می توان به قرار گرفتن صحیح سنگدانه ها و ساییده شده آن ها هنگام عبور آب اشاره کرد.
نکته ای که از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، این است که تراکم لایه بیس نباید بیش از 90 درصد باشد، چراکه موجب اختلال در تخلیه و زهکشی آب می شود و تمام زحماتی که برای زیرسازی چمن مصنوعی انجام می گردد را به باد می دهد.
تراکم بهینه برای این سطح باید 85 درصد باشد که با دستگاه های مخصوص قابل اندازه گیری است. البته یکی دیگر از روش های ساده برای سنجیدن این تراکم، راه رفتن روی لایه بیس بعد از متراکم سازی می باشد که اگر ردپایی روی سطح نماند، یعنی این که لایه بیس به درستی متراکم شده است، البته این روش قابل اطمینانی نیست و نمی توان درصد تراکم را به درستی مشخص کرد.

نکته: چمن های مصنوعی فوتبالی به منظور کمک به تخلیه سریع تر و بهینه تر آب از سطح و انتقال آن به سیستم زهکشی زیرین، باید پانچ کاری شود. این موضوع به این معنی است که منافذ و سوراخ هایی در زیر چمن مصنوعی تعبیه می شود که نقش مهمی در تخلیه سریع آب ایفا می کنند.

 

4. اضافه کردن مواد پرکننده
درباره چمن مصنوعی فوتبالی ما دو نوع مواد پر کننده داریم:
1.شن سیلیسی گرد گوشه معدنی
2.گرانول:
●    گرانول EPDM: از مواد پلاستیکی نو و تازه ساخته می شود. این نوع گرانول دارای رنگ های زیبا می باشد و اجازه نمی دهد تا چمن ها بوی نامطبوعی به خود بگیرد. تنها ایرادی که به این نوع گرانول وارد است، این می باشد که هزینه آن به قدری زیاد است که گاها برابری می کند با خود چمن مصنوعی.
●    گرانول SPR: ساخته شده با خرده لاستیک ها و تایرهای ماشین ها و نوار نقاله های بازیافتی که قطر 0.3 تا 0.5 دارند. این نوع گرانول مشکی در 95 درصد از زمین های فوتبال به کار می رود و قیمت ارزان تری دارد.


برای چمن مصنوعی فوتبالی به چه میزان پرکننده سیلیس و گرانول نیاز داریم؟
چمن مصنوعی استاندارد فیفا 50 میلیمتر می باشد که البته تا 60 میلیمتر نیز مورد تایید فیفا قرار گرفته است، اما هر اندازه بیشتر و کمتر از این میزان مطابق با استاندارد های تعریف شده توسط فدراسیون جهانی فوتبال نمی باشد.
چمن مصنوعی که 50 میلیمتر باشد اصولا در هر متر طول 140 گره دارد و بر اساس ⅝ بافته می شود. برای این که تعداد گره های کلی در متر مربع به دست بیاید کافی است این دو را در هم ضرب کنیم تا به یک عدد واحد برسیم (⅝* 140= 8820).
برای این نوع چمن مصنوعی ورزشی باید 2 سانت ماده پرکننده سیلیس به کار رود که طبق استاندارد کشور ایران برابری می کند با 26 کیلوگرم سیلیس در هر متر مربع. هم چنین وجود 2 سانت گرانول نیز در پروسه نصب چمن مصنوعی واجب و ضروری است که منظورمان همان ماده پرکننده خرده لاستیک مشکیSPR می باشد. این 2 سانت نیز حدود 7.5 کیلوگرم گرانول در هر متر مربع است. در نهایت حدود 33.5 کیلوگرم مواد پرکننده در هر متر مربع از چمن مصنوعی اضافه می شود.


زیرسازی بتنی و آسفالت برای چمن مصنوعی فوتبالی
 
ابتدا زمین مورد نظر تقسیم بندی می شود تا بتن در اثر سرما و گرما و منقبض و منبسط شدن ناشی از آن ها، ترک نخورد.
سپس حداقل 10 سانت با شیب 0.5 به سمت اطراف زمین، بتن کاری انجام می شود. از جایی که زهکشی و تخلیه آب از مرکز سطح به سمت کناره های زمین انجام می شود، نیازی به لوله های زهکشی نیست.
تمام این موارد برای نصب و قرارگیری چمن مصنوعی در زمین های آسفالتی نیز صدق می کند، جایی که به دلیل نفوذناپذیر بودن سطح زیر چمن مصنوعی باید با ایجاد شیب مناسب به هدایت آب به کناره های زمین کمک کرد.

 

نظرات